Julbak
Kategori: CaaBecka UF
Hej alla underbara! 

3:e advent idag, så mysigt bara drygt en vecka kvar tills jul!




Vi tänkte därför passa på att dela med oss utav det BÄSTA och godaste caabecka receptet på Lussekatter!
Det finns många olika recept, men det är allt något speciellt med det här receptet!
Njut säger vi bara!
Cabeckas Lussekatter
- 200 g smör
- 2 kuvert (1 g) saffran
- 5 dl mjölk (3 %)
- ½ dl vispgrädde
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ekologiska ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 16-17 dl vetemjöl special
Gör så här:
Ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
- Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (vi brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
- Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
- Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.
Puss på er